Videnskabeligt navn: Varanus acanthurus
Dansk navn: Tornhalevaran
Levealder: 
Udbredelse: Australien
Lovgivning:
Giftighed: Ikke giftig

Udseende:
Denne varan kan opnå en totallængde på 60 cm, hvor halen cirka udgør halvdelen og er tæt besat med kraftige skæl der ligner torne. Hannen vil blive større end hunnen. De har begge en mørkebrun krop med gule eller rødlige pletter.

Biologi:
I naturen lever Tornhalevaranen i tørre ørkenområder, med stenede klipper. De vil ofte gemme sig mellem klipperne og vende deres hale mod udgangen fra et hul eller sprække i klippen som beskyttelse. Hvis noget skulle trække i den kan den puste sig op så den ikke kan komme ud af sit skjul.

Hold i terrarium
Til et par skal terrariet minimum være L: 140, D: 60 og H: 80 cm. Dyrene vil bruge højderne også selvom man vælger at anskaffe sig et højere terrarium. Siderne skal beklædes med korkplader eller andet så varanen kan klatre op af væggene. Bundlaget skal bestå af groft sand blandet med fugtig ugødet spagnum så de kan grave gange. Barkrør er gode gemmesteder for dem og kan sættes fast på siden.

Belysning er meget vigtigt for denne varan, anvend evt. 3 lysstofrør i terrariets længde. Der skal være en varmeplads i den ene ende hvor der bliver afgivet meget UV lys og varme. UV pæren skal være på 40 eller 60 watt og skal hænge 15-20 cm over en flad sten de kan ligge på. Temperaturen bør i dagtimerne ligge på 30 grader og om natten skal temperaturen falde til stue temperatur. Dagslængden skal ligge på 12-13 timer.

Foder:
Varaner spiser som hovedfoder insekter som fårekyllinger, græshopper, kakerlakker og lign. Alt foder skal rystes i vitamin og mineral pulver. Man kan en gang imellem give lidt kogt kylling eller kalkun, hårkogt hakket æg med skal. Tørfoder til katte kan bruges med 10 dages mellemrum. Kattemaden skal først blødes op i vand. Der skal altid være muligt for rent vand.

Sygdomstegn:
Varaner er hårdføre og bliver sjældent syge, de kan få nogle skrammer men dette heler dog hurtigt.

Andet:
Denne varan er et meget godt terrariedyr, den er aktiv hele dagen og er ikke sky. Det er muligt at holde dem sammen i mindre grupper bestående af 1 han og 2-3 hunner. Men dette kræver et større terrarium. De vil spise alt du tilbyder dem derfor skal man passe på med overfodring. Derfor bør æg og kød bruges med meget mellemrum.

Opdræt:
Når dyrene bliver omkring de 1½-2 år vil de være kønsmodne. Hvis man vil have held med opdræt, skal man adskille dem og give dem en vinterhvile. Denne varer cirka 2 måneder med en dagslængde på 6-7 timer. Når lystimerne er hævet igen sættes parret sammen og parringen vil foregå på normal firben maner. Efter 6 uger vil hunnen lægge sine æg i et lavvandet hul. Hunnerne er berygtet for at ville spise sine egne æg, og man kan forveksle når hun placerer æggene med dette. Efter æggene ligger rigtigt kan både hannen og hunnen finde på at spise æggene.

Hunnen vil over en sæson lægge 3-5 kuld af 10-14 æg.

Udrugning af æg:
Dette er ikke en vær øgle at ruge æg ud på. En bladning af perlite og vermiculite og vand i forholdes 1:1 vil være passende. Æggene skal udruges i 100-140 dage ved en temperatur på 28-30 grader

Pasning af unger:
Ungerne ligner fuldkommen en kopi af de voksne. Efter en uge vil ungerne begynde at spise og skal have insekter i passene størrelse som f.eks. støv fårekyllinger og små orme. Man kan godt have ungerne gående sammen, der skal dog ikke være mangel på føde så, ellers vil de bide i hinandens tæer og hale. De skal overbruses 2 gange dagligt da de skal have det lidt mere fugtigt end de voksne. Dem der viser tegn på dominans skal fjernes fra de andre unger. Ungerne skal fodres hver dag og have tilført rigeligt med vitaminer og kalk.: